اسلایدر / مهمترین مطالبمقالات عربیموسسه مطالعات و بررسی‌های سیاسی و رسانه‌ای اندیشه و قلمیادداشت‌ها و مقالات شخصی

مشاجره درباره نرگس محمدی برنده ایرانی جایزه صلح نوبل بر سر چیست؟

منبع: روزنامه النهار جاپ بیروت به قلم امیر دبیری مهر 

چند روزپیش و پس ازانتشار ویدیوی اوازخواندن ورقص نرگس محمدی معترض ایرانی وفعال حقوق بشرکه برنده جایزه صلح نوبل درسال ۲۰۲۳هم شده در فضای مجازی مجادله ومشاجره گسترده ای ایجاد شده است برخی ازمخالفان جمهوری اسلامی او را به سفیدشویی یا بازنمایی تصویرمثبت اززندان های ایران متهم می کنند ومدعی هستند اوبا نهادهای امنیتی ایران همکاری میکند وبا این اقدام موجب بی اعتباری اپوزسیون ومخالفین جمهوری اسلامی بویژه زندانیان سیاسی می شود. این گروه معتقدند اقامت همسروفرزندان خانم محمدی درفرانسه و اهدای یک میلیون دلارجایزه نوبل به اووحمایت برخی سلبریتیها مانند انجلینا جولی از نرگس محمدی امری طبیعی نیست وبا هماهنگی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی صورت گرفته! درمقابل برخی ازطرفداران جمهوری اسلامی هم او را به دروغ گویی و سیاه نمایی علیه جمهوری اسلامی متهم میکنند ومیگویند اوبا استفاده ازامکانات  زندان اوین -محل نگهداری زندانیان سیاسی در تهران-  انجا را به اوین پارتی یاهتل اوین تبدیل کرده اما بازهم به تبلیغ وبراندازی جمهوری اسلامی مشغول است. انها جایزه صلح نوبل را هم دلیلی براعتبار او نمی دانند ومی گویند برخی ازسیاست مداران مانند مناخیم بگین (۱۹۷۸) واسحاق رابین وشیمون پرز(۱۹۹۴)  که سه از سران رژیم صهیونیستی هستد هم جایزه صلح نوبل را تصاحب کرده اند!

دو طرف برای اثبات ادعای خود می گویند نمی شود درزندان نامناسب که حقوق زندانیان رعایت نمی شود اوازخواند وبا دیگران رقصید. اما گروه سوم یعنی طرفداران نرگس محمدی هم می گویند این فیلم مربوط به زمانی است که نرگس محمدی بعنوان برنده جایزه صلح نوبل معرفی شده وبه همین خاطردرزندان به رقص و پایکوبی پرداخته استو با این بهانه نمی توان فعالیتهای او را در دفاع از حقوق بشر نادیده گرفت. او بعد از شیرین عبادی وکیل وفعال حقوق بشر دومین زن ایرانی است که جایزه صلح نوبل را بدست اورده .

نرگس محمدی ۵۲ ساله از زمانی که دانشجوبود چندین باربه جرم تبلیغ علیه جمهوری اسلامی بازداشت و زندانی شده اما مهمترین محکومیت او به سال ۲۰۰۹ بازمی گردد که به شش سال زندان محکوم اما با نظر پزشکان اززندان ازاد شد.ولی مجددا درسال ۲۰۱۴ دردادگاه دیگری به ۶سال محکوم و زندانی شد و پس از ازادی در سال ۲۰۲۰ دردادگاه دیگری مجددا محکوم شد والان هم در زندان است

جنجال درباره نرگس محمدی چند ماه قبل وبا نامه فایزه هاشمی رفسنجانی اززندان اوین اغاز شد. اودخترایت الله هاشمی رفسنجانی یکی ازرهبران اصلی انقلاب اسلامی ورییس جمهوراسبق ایران است.فایزه هاشمی دراین نامه بدون اینکه از نرگس محمدی نام ببرد گفت اودر زندان یک گروه طرفدارخود ایجاد کرده که هرکس دربین زندانیان سیاسی با انها مخالف باشد رابایکوت می کنند وانها برخلاف ادعای ازادی خواهی ودمکراسی طلبی که دارند درمحیط زندان به این اصول پایند نیستند وحتی گفت احتمال دارد بخاطر انتشار این نامه درزندان کشته شود. نامه هاشمی با استقبال بسیاری ازجمله احمد زید ابادی برنده جایزه بین المللی قلم و عباس عبدی که خود سالها در زندانهای ایران بودند مواجه شد . فایزه هاشمی چند روز بعد بطور مشروط از زندان ازاد شد.

در نتیجه می توان گفت اختلاف عمیق بین اپوزیسیون داخلی وخارجی جمهوری اسلامی سابقه ای ۴۷ ساله به اندازه عمراین نظام سیاسی داردوهرمساله ای اتش اختلاف بین مخالفین را شعله ور می کند. این روزها بهانه آن نرگس محمدی  است چند هفته قبل بهانه آن توهین به قبرغلامحسین ساعدی نویسنده چپگرای ایرانی بود و هربار بهانه ای دیگر .مساله اصلی این است که هیچ کدام ازمخالفین جمهوری اسلامی حاضرنیست دیگری را به رسمیت بشناسد واز هر فرصتی برای بی اعتبار کردن انها استفاده می کنند.درنهایت همین واقعیت باعث شده گروههاوافراد اپوزیسیون درجامعه ایرانی چندان نفوذ واعتباری نداشته ونتوانند برسیاست های حکومت تاثیر چندانی بگذارند برخلاف منتقدین داخل ایران که بجای براندازی حکومت همواره خواستارتغییرات تدریجی درایران با هدف توسعه یافتگی همه جانبه هستند و این گروه نزد مردم نیز ازاعتباربسیار بیشتری برخوردارند.

دکتر امیر دبیری‌مهر

امیر دبیری مهر متولد 1356 در تهران، دانش اموخته علوم سیاسی در مقطع دکتری است و از سال 1374 تا کنون در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و رسانه‌ای به پژوهش و تدریس مشغول است. وی تا کنون پژوهش‌ها، مقالات، سخنرانی‌ها و گفتگوهای مطبوعاتی و رادیویی - تلویزیونی متعددی انجام داده است که دسترسی به برخی از آنها از طریق درگاه اینترنتی اندیشکده خرد میسر شده است. ریاست انجمن اندیشه و قلم از جمله مسئولیت‌هایی است که این عضو پیوسته انجمن علوم سیاسی ایران هم اینک عهده‌دار آن است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه + پنج =

دکمه بازگشت به بالا