متن سخنرانی دکتر امیر دبیری مهردر مراسم رونمایی از کتاب اسلام و دموکراسی ایران
به نام خداوند جان و خرد
کزین برتر اندیشه برنگذرد
خدای مهربان و حکیم را سپاسگزارم که در حکم و تقدیر ازلی سرنوشت ما را همنشینی و همدلی و همکاری با ارباب اندیشه و کتاب و دفتر قرار داد زیرا یک روز مصایب زیست فرهنگی و اخلاقی و اندیشه ای بر یک عمر تلذذ در فضای بی فرهنگی رجحان دارد.
سلام و درود به همه حضار حاضر و غایب …انانکه حضور دارند و با عطر وجودشان محفل فرهنگی مان را عطراگین کردند و انانکه از طریق فضای مجازی ما را می بینند یا می شنوند. بویژه سپاسگزاری می کنم از استادان محترم فلسفه و سیاست و ادبیات که بر این پژوهشگر کوچک منت گذاشته در جلسه رونمایی از کتاب اخیرم قد م رنجه و بیاناتی ارزشمند ایراد فرمودند.
همچنین از انتشارات نقد فرهنگ برای انتشار بی منت کتاب و انجمن اندیشه و قلم برای برگزاری مراسم و خانه اندیشمندان علوم انسانی برای میزبانی مراسم سپاسگزارم .
دراین جلسه از کتاب اسلام و دموکراسی در ایران چیزی نمی گویم که هر انچه یافتم را در کتاب نوشتم اما درباره فضا و محیطی که کتاب در آن نوشته شده چند جمله ای عرض می کنم .
من کتاب و مقاله و جستار نمی نویسم … انچه می نویسم روایت و داستان مواجهه من با امر حقیقی است شاید در درک واقعیت دچار خطا و ابهام شوم…اما سعی می کنم در انتقال فهم و ادراکم امانت دار و پاسدار حقیقت باشم .ماجرای نگارش کتاب اسلام و دموکراسی هم جز این نیست . من مسلمانم در فرهنگ ایرانی و اسلامی که نمایندگان بزرگ ان فردوسی و ابن سینا و فارابی و حفظ و سعدی و.. هستند پرورش یافتم به این تیره و تبار فرهنگی و تمدنی می بالم ….از سویی انسان دوران جدید هستم و ارزشهایی مانند ازادی وصلح و رفاه و دموکراسی و توسعه و عدالت را ارج می نهم و تحقق بیرونی ان را یک ضرورت ملی و انسانی ترقی خواهانه می دانم و هیچ مفارقت و جدایی وتعارضی بین این ارزشهای نوین و ان فرهنگ و سنت دیرپا نمی بینم . همه تلاش نظری و عملی ام در این ۲۵ سال اخیر که در فضای دانشگاه و رسانه تنفس کرده ام و زیسته ام این بوده که با بضاعت اندکی که دارم این دو سپهر معرفتی و زیستی را با هم تلفیق کنم اما دریغ که این جبهه معارضین و مخالفین سرسختی دارد چه انان که دلسپرده سنت و دین هستند و در این امتزاج ؛ خطر وهن سنت ها را احساس می کنند و چه انانکه خطر این تلفیق را محرومیت از دستاورهای سیاسی مدرنیته و حکمرانی توسعه گرا می دانند. این سنت گرایان و تجددگرایان دیو و فرشته نیستند اینها متفکرند نه مغضوب من هستند و نه مجبوب من …اما عمیقا مورد احترام من هستند. تلاش نظری انها راهی را به روی من و امثال من گشوده تا فضای تعامل اسلام دموکراسی را بهتر بفهمم و برای همزیستی انها تلاش کنم . فلسفه و دغدغه و هدف و ارمان نسل من بسیار روشن و بی ابهام است .. ارزشهایی که جان وجوانی را صرف انها کردیم و با وجود همه ناملایمات و موانع و سختی ها و سعایت ها نشانی از یاس و خستگی در ما دیده نمی شود. ما به دنبال ایرانی هستیم توسعه یافته در همه جهات ، ایرانی صلح طلب و متعامل با جهان به دور از خود بزرگ بینی و خود کوچک بینی ..ایرانی پیوسته به ریشه ها و تاریخ و ادبیات و فلسفه و اندیشه های دیرپای خود به گونه ای که تصویری ناب و نو و جذاب از این فرهنگ و تمدن به جهان ارایه دهد. ایرانی که رای و نظر و گرایش و تشخیص مردم در ارای خردمندان این سرزمین تجلی یابد و از فقر و فساد و نژاد پرستی های نوین ایدِولوژیک نشانی نباشد. ایرانی که ابشخورش اسلام و فرهنگ غنی ایرانی و اسلامی و شاخه هایش جهان روز امد و توسعه یافته و صلح امیز باشد در چنین ایرانی ، ایرانیان می توانند با برخورداری از دولتی ملی و توسعه گرا و مردم سالار و شهروندانی فرهیخته و کوشا و اگاه و متمدن احساس عزت و افتخار کنند که ایرانی اند و در این سرزمین زندگی می کنند.
انچه گفته شد فراروایت کتاب اسلام و دموکراسی است که امیدوارم خوانده و فهمیده و به کار گرفته شود.