معرفی کتاب فرزانگی و جهانداری
معرفی کتاب فرزانگی و جهانداری
نویسنده کتاب : امیر دبیری مهر
سال نشر:۱۳۹۷
ناشر: نقد فرهنگ
۳۶۴ صفحه
قیمت : ۳۰هزار تومان
موضوع کتاب :
مسایل بین رشته ای در حوزه های فرهنگ و توسعه و روابط بین الملل شامل روابط بین الملل از نظریه ها تا سیاست خارجی روزمره ؛ توسعه ملی از دریچه فرهنگ و روابط بین الملل و تاملاتی درباره فرهنگ از منظر کارکرد های درونی و بیرونی
مخاطبان کتاب :
دانشجویان و استادان روابط بین الملل ؛ مطالعات فرهنگی و جامعه شناسی ، پژوهشگران و علاقمندان به روابط بین الملل و مسایل توسعه و فرهنگ
این کتاب چه حرف تازه ای برای گفتن دارد؟
کتاب که حاوی مجموعه ای از مقالات است از این نظر نو اورانه است که اولا ضمن اینکه مبتنی و متکی بر نظریه ها و مباحث علمی در روابط بین الملل و مسایل توسعه و مطالعات فرهنگی است از طرح انتزاعی و خسته کننده مباحث پرهیز کرده و ثانیا با رویکردی واقع گرایانه موضوعات مهم و مبتلا به در ایران را در عصر جهانی شدن مورد واکاوی قرار داده است .
زمان تقریبی برای مطالعه کتاب : ۱۵ ساعت
چرا باید این کتاب را خواند؟
این کتاب تلاش کرده برخی مسایل و موضوعات مهم مرتبط با ایران در حوزه سیاست خارجی و روابط بین الملل را از دریچه فرهنگی مورد بررسی و واکاری قرار دهد . مباحثی مانند صدور انقلاب اسلامی ، رابطه با امریکا از این جمله است . مسایل مربوط به توسعه نیز از منظر روابط بین الملل مورد بررسی قرار گرفته است . مانند رابطه جهانی شدن و توسعه ملی ؛ مسایل مربوط به ایرانیان خارج از کشور
داعیه اصلی مطالب کتاب در هم تنیدگی مسایل فرهنگی و جهانی با امر مهم توسعه بعنوان مهمترین اولویت ایران امروز است .
در بخشی از مقدمه نویسنده امده است :
اگر همه کنشهای خودآگاه، برنامهریزی و هدفمند و کنشهای ناخودآگاه، آشوبناک و تقدیری انسان را از منظری بیرونی بنگریم، معطوف به چند هدف کلیدی و بنیادی است که عبارتند از:امنیت، عدالت، صلح، رفاه، آزادی و معنویت.
بیتردید هدف دیگری را نمیتوان نام برد که همعرض یا در ذیل این اهداف ششگانه قرار نگیرد. به عبارت دیگر همه پندارها و گفتارها و کردارهای بالغ بر ۷میلیارد انسان در سراسر گیتی از بامدادان تا شامگاهان معطوف به این اهداف است و میزان تحقق آن بستگی تام به فهم و ادارک این مفاهیم و سازوکارهای عقلانی دستیابی به آنهاست. فهم و ادراک این مفاهیم در گرو گسترش و نهادینه سازی علوم انسانی است و سارو کارهای عقلانی همه سیستم و نظامهای مدرن تمشیت حوزه عمومی است که با این سنجه و معیارها میتوان بالغ بر ۲۰۰دولت و کشور موجود را رتبهبندی و سطحبندی کرد.
طرح بحث مطالعات بین رشتهای در کتاب ملک سلطانی و نگین سلیمانی با همین رویکرد صورت گرفت تا بتواند رهیافتی به سوی درک دقیقتر پیچیدگیهای جهان امروز باشد. این جهان پیچیده و چند لایه هر چند بر ما محیط است و زیستجهان ما را احاطه کرده، اما لزوماً برای هر ذهن بسیط و سادهانگاری قابل ادراک نیست، چنانچه در فیزیک قواعد و قوانین بر عالم ماده حاکم است اما درک و تبیین آن از عهده دانشمندان علوم پایه برمیآید. پیچیدگیهای زیستجهان ما نیز صرفاً از عهده خبرگان علوم انسانی روشمند و از رهگذر نظریههای متقن و فراگیر ممکن است و در این میان سهم علوم سیاسی و بین رشتهایهای مرتبط با آن برتر است.
اهمیت سیاست در جهانی که ما زیست میکنیم در همین جاست که با هر ۶هدف مذکور پیوندهای پیشینی و پسینی دارد یعنی هم سیاست بر امنیت، عدالت، صلح، رفاه، آزادی و معنویت تاثیر میگذارد و هم این حوزهها بر سیاستها در سطوح تصمیمسازی و تصمیمگیری تاثیر میگذارند. اما واقعیت این است سیاست مفهوم بسیط و ساده و مجزایی از دیگر مفاهیم نیست و مانند چتری بر دیگر مفاهیم سایه میافکند، ازاینرو درک سیاست و تاثیرات آن بر اهداف و سوگیریهای بشری بدون توجه به خردهمفاهیم ذیل آن ممکن و میسور نیست. برای مثال مفاهیم فرهنگ و توسعه و روابط بینالملل نیز هم بر هم تاثیر میگذارند، هم بر ساحت سیاست موثر هستند و هم از ساحت سیاست تاثیر میپذیرند. ادبیات نظری مفصلی که درباره فرهنگ سیاست و سیاستهای فرهنگی و نقش دولتها و سازمانهای غیردولتی در شکلدهی رویهها و مکانیسمهای بینالمللی و همچنین رابطه قدرتهای رسمی و غیررسمی با توسعه و پیشرفت وجود دارد، ناظر به همین روابط نظری بوده است که همچنان ادامه دارد.
فهرست مطالب کتاب عبارت است از :
بخش اول: روابط بین الملل از نظریهها تا سیاست خارجی روزمره
تقسیمبندی تئوریهای روابط بینالملل یا قالبهای فکری برای درک و تحلیل تحولات عرصه جهانی
آرمان جهانی شدن انقلاب اسلامی: ممکنات و محذورات
ایران و امنیت منطقهای خاورمیانه
شیر ایرانی و عقاب آمریکایی، گذری بر پیشینه؛ چالشها و چشمانداز روابط ایران و آمریکا
بخش دوم: توسعه ملی از دریچه فرهنگ و روابط بین الملل
موانع فرهنگی در فرآیند توسعه ایران با تأکید بر ایستارهای عمومی، برداشتهای دینی و آموزشی همگانی
جهانی شدن و توسعه ملی در ایران
فرصتها و موانع فرهنگ سیاسی برای الگوی اسلامی– ایرانی پیشرفت
ایرانیان خارج از کشور: بررسی راهبردی جایگاه و نقش مهاجران ایرانی در توسعه ملی
امکانسنجی تعیین حوزه انتخابی مجلس شورای اسلامی برای ایرانیان خارج از کشور
بخش سوم: فرهنگ: تامل از درون تا کارکرد بیرونی
چیستی فرهنگ و تأمل نظری درباره آن: نسبت معنای فرهنگ و سبک زندگی/موانع تفکر و تأمل در ساحت فرهنگ
فرهنگ و روابط بینالملل
مطالعه تطبیقی تجارب کشورها پیرامون ارتقای کیفیت فعالیتها و محصولات فرهنگی
نقش فرهنگ در توسعه و توسعه در فرهنگ