معرفی کتاب خردمندی و پارسایی
معرفی کتاب خردمندی و پارسایی
نویسنده کتاب : امیر دبیری مهر
سال نشر:۱۳۹۷
ناشر: نقد فرهنگ
۲۴۰ صفحه
قیمت : ۲۱هزار تومان
موضوع کتاب :
مسایل بین رشته ای در حوزه های سیاست ، دین و جامعه مانند پیوندهای پنهان و اشکار دین و سیاست در تاریخ ایرانی ، نقش خرد در بازشناسی قدرت و نقش خرد و ایمان و ارتباطات
مخاطبان کتاب :
دانشجویان و استادان علوم انسانی ، پژوهشگران و علاقمندان به بررسی موضوع رابطه دین و سیاست
این کتاب چه حرف تازه ای برای گفتن دارد؟
کتاب که حاوی مجموعه ای از مقالات است از این نظر نو اورانه است که اولا ضمن اینکه مبتنی و متکی بر نظریه ها و مباحث علمی در علوم سیاسی مطالعات فرهنگی است از طرح انتزاعی و خسته کننده مباحث پرهیز کرده و ثانیا با رویکردی واقع گرایانه موضوعات مهم و مبتلا به در ایران را در عصر جهانی شدن مورد واکاوی قرار داده است .
زمان تقریبی برای مطالعه کتاب : حدود ۷ ساعت
چرا باید این کتاب را خواند؟
در این کتاب ارای برخی متفکران کلاسیک مانند امام محمد غزالی و معاصر مانند مصطفی ملکیان از منظر موضوع کتاب مورد بررسی قرار گرفته است و از همین دریچه برخی موضوعات مانند انقلاب اسلامی از منظر مولفه های عاشورای حسینی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است . سپس برخی چالش های نظام جمهوری اسلامی در عصر جهانی شدن در هندسه قدرت بویژه در برابر تغییرات سایبری و انقلاب دیجیتالی و سواد اطلاعاتی مورد بررسی قرار گرفته است .بخش دوم کتاب به سه مقاله نظری درباره فاشیسم و روش شناسی و توسعه سیاسی اختصاص یافته که مطالعه و فهم انها به درک عمیق تر دیگر مطالب کتاب کمک می کند.
نویسنده در بخشی از مقدمه کتاب می نویسد:
- اگر به دردهای جامعه خودمان بنگریم، اعم از فقر، فساد و فحشا، آسیبهای اجتماعی، تعدی و ظلم، عقبماندگی و محرومیت، بوروکراسی ناکارآمد، ارتشاء و اختلاس، بحران محیط زیست و آب و هوا ، نقض حقوق انسانها در روابط اجتماعی، اقتصاد نابسامان، تحجر و تعصب و واپس گرایی و…، همه ریشههایی دارند که به ریشههای واحد و یکسانی منتهی میشوند و آن نبود سامان و تعادل بین مقولههای چهارگانه امنیت ، عدالت، آزادی و رفاه است . تحقق این ۴ آرمان والا و بزرگ بشری نیز در گرو فهم و درک درستی از حوزههای سیاست و امنیتی و رسانهای و توسعهای و اجتماعی و دینی. فرهنگی و بینالمللی است. طرح مساله در اینجا پیچیده و بغرنج مینماید و دقیقاً هم چنین است. سامانِ حوزه عمومی و ملی، حوزه پیچیده و تودرتویی است و چنین ساده نیست که برخی سادهانگاران و سادهاندیشان در ذهن کوتهبین خود میپرورانند. اگر در سامان این حوزهها ناکامیهای زیادی داشته، داریم و هنوز اندر خم یک کوچهایم، ناشی از همین ساده باوریهاست که تصور کردیم مدیریت سیاسی در سطح کلان را میتوان با مدیریتهای خرد و جزیی، مقایسه کرد و قواعد مشترک بین آنها یافت در حالی که شهریاری و جهانداری نیازمند خردمندی و روح پارسا و دیگرخواه و از خود گذشته است و این مهم در جهان پیچیده امروز جز به سلطه و اشراف به شاخههای مختلف علوم انسانی و اجتماعی از طریق مشورت و بهکارگیری خبرگان و نخبگان این علوم در فرایندهای تصمیمسازی و تصمیمگیری میسر نمیشود . دریغا از این که با نسخههای پوسیده و نخنمای تعمیمیافته از علوم مهندسی و پزشکی به هماورد غول بزرگ مسائل و مشکلات اجتماعی رفتهایم و همیشه شکست خورده با اردوی افسردگی خود بازگشتهایم و بهجای بازاندیشی در آرایش خودی به دسیسههای دشمنان پناه التیامبخش بردهایم. مهندسان و پزشکان و متخصصان علوم دقیقه و حتی روحانیان، هرچند در حوزههای دانشآموختگی خود، اگر به درستی تربیت یافته باشند، کارکرد اجتماعی خود را در ساحت سیاستگذاری عمومی داشته و ارزش والایی در سامان عمومی دارند اما اگر مجهز و مسلط و دارای اشراف به حوزههای تخصصی در علوم انسانی و اجتماعی نباشند و نظریهها و قواعد و سیر تکوین و تکامل تحولات انسانی و فرهنگی و تمدنی را در سالیان مدید بهطور تدریجی نیاموخته و در فهم و ادراک خود نهادینه نکرده باشند، نه تنها نمیتوانند راهی بگشایند، بلکه اساساً از تشخیص راه و چاه عاجزند، چنانچه تا امروز هم چنین بوده است. این دادخواست علیه متخصصان شامل دارندگان مدارک عالیه در علوم انسانی نیز میشود، آنانکه دانشکدهها و پژوهشکدههای علوم انسانی و علوم اجتماعی را باشگاه روشنفکری و کارگاه اخذ مدرک میدانند و نه درد کاستن از رنج انسانها و افزایش اقتدار ملی دارند و نه الزامات علمی و روش شناختی تحقق این دغدغهها را در میان کتابها و نظریهها ی علوم انسانی جستجو میکنند. نتیجه این آشفتگی میلیونها فارغالتحصیل علوم انسانی است، که در سامان زندگی خویش درماندهاند، چه رسد به سامان حیات امروز و آینده مردمان و برخی صاحبان قدرت و منصب که خود را بهخطا بینیاز از علم و معرفت و تجربه بشری میدانند.
فهرست مطالب این کتاب عبارت است از :
بخش اول: پیوندهای پنهان و اشکار دین و سیاست در تاریخ ایرانی
رنجی که میبریم: بررسی آرای واضع نظریه عقلانیت و معنویت
فقیه رئالیست: بررسی اندیشه سیاسی امام محمد غزالی
انقلاب اسلامی چگونه از عاشورای حسینی متاثر شد؟
سیاست و دین در عصر جهانی شدن: فرصتهای پیش روی جمهوری اسلامی ایران در تحول هندسه جهانی قدرت
رصد تاثیر تغییرات سایبری، انقلاب دیجیتالی و سواد اطلاعاتی بر نظم نوین جهانی
بخش دوم: نقش خرد در بازشناسی قدرت
چیستی فاشیسم و کیستی فاشیستها
روش شناسی در علوم سیاسی: رهیافت پستمدرن به پژوهشهای سیاسی
گونهشناسی مطالعات توسعه سیاسی: از نظریههای جامعهمحور تا نظریههای دولتگرا
بخش سوم : نقش خرد و ایمان در ارتباطات
سیاستزدگی، آزاداندیشی و تعامل علمی
روزنامهنگاری ایرانی: از ژورنالیسم تا نظارت سیاسی
انشای شهود: رویکردی اجتماعی به مناسکی فقهی
جرعهای از سبوی عشق محمد(ص): الگوهای ارتباطات اجتماعی در سیره نبوی